Sayfalar

15 Kasım 2019 Cuma

VPN Nedir? VPN ile Neler Yapabilirsiniz?

VPN en az iki cihaz arasında oluşturulan sanal özel bir ağdır. VPN teknolojisi son yıllarda popüler olmuş olsa da aslında 1990’ların sonunda ortaya çıkmıştır. Öncelikle şirketler tarafından benimsenmiş olsa da daha sonra bireylerin çevrimiçi gizlilik ve güvenliklerine olan düşkünlüğünün ve erişim engellerinin artmasıyla kişisel kullanımı da yaygınlaşmıştır.


VPN’in başlıca kullanım nedenlerinden biri VPN programlarının sanal konumu gizlemesidir. VPN programları internet bağlantısını tünelleme protokolü ile VPN sunucusu üzerinden şifreleyerek küresel internete bağlar. Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü (PPTP), İkinci Katman Tünelleme Protokolü (L2TP), Güvenli Soket Tünelleme Protokolü (SSTP), OpenVPN tünelleme protokollerine birer örnektir. En güvenilir tünelleme protokolü açık kaynak koduna sahip OpenVPN olarak görülmektedir. VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, kendi VPN’inizi kuracaksanız OpenVPN kullanmanızı tavsiye ediyor.


Tünelleme sırasında veri paketleri kapsüllenir ve yeni bir IP adresi kazanır. IP adresi cihazınızdan çıkan veri paketlerinin internette kaybolmadan dolaşabilmesini sağlarken aynı zamanda fiziki konumunuzu bütün internet ile paylaşır. Değişen IP adresiniz sayesinde gerçek konumunuz saklanır ve internette anonim olursunuz.


VPN programları aynı zamanda çeşitli şifreleme algoritmaları kullanarak veri akışının herhangi bir üçüncü parti tarafından okunmasını engeller. İnternet bağlantınız VPN kullanmadığınızda şifreli değildir. İnternet servis sağlayıcınız internet bağlantınızı görebilir ve kaydedebilir. Ağınızda bulunan diğer kişiler de internet bağlantınızı dilediklerinde görebilirler. Ziyaret ettiğiniz web siteler, ne zaman ziyaret ettiğiniz gibi bilgiler normal şartlarda şifrelenmemektedir. VPN kullandığınızda veri paketleriniz şifrelenir ve başka bir ağ üzerinden internete bağlanırsınız. İnternet servis sağlayıcınız başta olmak üzere herhangi bir üçüncü parti veri paketlerinizi okuyamaz.


VPN programlarının sağladığı bu şifreleme ile evinizdeki ağ haricinde dışarıdaki ağlara da güvenle bağlanabilirsiniz. Otel ya da havaalanı gibi ortak alanlarda sunulan Wi-Fi ağını kimin yönettiğini bilemezsiniz. Bu tip ortak Wi-Fi ağları üzerinden kişisel veri ve bilgileriniz çalınabilir. Bu tip ağlarda ortadaki adam saldırılarına maruz kalabilirsiniz. Çevrimiçi iletişiminiz izlenebilir, kaydedilebilir veya değiştirilebilir. Örneğin, ortak bir Wi-Fi ağına sızmış olan siber saldırgan gönderdiğiniz e-postanın içeriğini değiştirebilir ya da size gelen e-postanın içeriğinde değişiklikler yapabilir.


VPN programları ile sadece ülkenizde erişime engelli olan web sitelere erişmekle kalmaz aynı zamanda ülkenizde hiç hizmet vermeyen platformlara da ulaşabilirsiniz. Bunun yanında, VPN programları çevrimiçi oyun oynarken ping süresini düşürmek için çok kullanılmaktadır. Çevrimiçi
oyun oynarken oyunun sunucularının bulunduğu ülke üzerinden internete bağlanarak ping sürenizi düşürebilirsiniz.


Kullandığınız tarayıcıda VPN eklentisi kullanarak web siteler ile olan iletişiminizi güvende tutabilirsiniz. VPN kullandığınızda web siteler ile olan iletişiminiz de şifreli hale gelir. Her web site ile olan iletişiminiz şifreli değildir. Bu web sitenin kullandığı protokole bağlıdır. URL adresi ‘’https://’’ ile başlayan ve kilit sembolüne sahip olan web siteler ile olan iletişiminiz şifreliyken URL adresi ‘’http://’’ ile başlayan ve ‘’güvenli değil’’ yazısına sahip web siteler ile olan iletişiminiz o web sitenin sunucularında şifresiz bir şekilde saklanır. Kredi kartınızı kullanarak alışveriş yaptığınız web sitelerin güvenli olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde bilgileriniz çalınabilir ve mağdur olabilirsiniz.


Bazı VPN programları sınırsız bant genişliği sağlamaktadır. İnternet servis sağlayıcıları çok yüksek veri alışverişi olduğunda internet bağlantısını yavaşlatabilmektedir. Sınırsız bant genişliği sağlayan bir VPN kullandığınızda veri alışverişinizde herhangi bir kısıtlama olmadığı gibi kota problemi de yaşamazsınız.


VPN seçerken VPN sağlayıcısının sunucularında herhangi bir kayıt tumayacağından emin olmalı ve gizliliğiniz ve güvenliğiniz için ücretsiz VPN programlarından uzun vadede kaçınmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder